Multikulturel litteratur i danskfaget: Kulturer, læsemåder og litterær inklusion - Mansour, Nadia (2020)
Hvad er multikulturel litteratur? Hvordan arbejder dansklærere i tre forskellige8. klasser med en multikulturel ungdomsbog og en dertilhørende didaktiskintervention?Formålene med denne afhandling er to. For det første bidrager afhandlingen meden defi nition på multikulturel litteratur, der blandt andet handler om at synliggøreminoriteter litterært. For det andet skaber afhandlingen viden om, hvordan eleverog lærere fra tre 8. klasser på skoler med forskellige elevsammensætningerforhandler og positionerer sig i arbejdet med multikulturel litteratur.Studiets teorigrundlag udgøres af poststrukturalismen og de primære analytisketilgange er hentet i teorien om medieret diskursanalyse og i positioneringsanalysen.Jeg ser derfor både på diskursive- samt materielle og kropslige positioneringer iarbejdet med multikulturel litteratur.Afhandlingen bidrager med ny viden om, hvordan danskfagetslitteraturundervisning kan inddrage multikulturel litteratur, uanset hvilke elever,der sidder i klasserne. I afhandlingen vises, hvordan særligt lærernes didaktiskespørgestrategier spiller en afgørende rolle for, hvilke positioner der åbnes for iklassens fælles læsning. Lærerne benytter sig blandt andet af perspektiverende-,personlige-, kontrasterende-, tekstnære- og kulturelle læsemåder. Studiet viserogså, at den didaktiske intervention, som lærerne får udleveret sammen medden multikulturelle ungdomsroman, er en vigtig støtte i arbejdet med multikulturellitteratur. Gennem elevernes evalueringer har studiet også vist, at fl ere elevermener, at de har lært noget om ”andres” kulturer. Endvidere viser resultaterne,at særligt minoritetselevers viden, holdninger og indbyrdes forskellige kulturelleerfaringer kom på banen i dette didaktiske fællesskab.