Hverdagsliv, kommunikation og interaktion i botilbud for svært udviklingshæmmede - Hoffmann, Maj‐Brit Daugbjerg (2015)
Social‐ og indenrigsministeriet udmeldte i 2009 en pulje på 24 mio. kroner, der kunne søges af kommunalbestyrelser og regionsråd i forhold til kvalitets‐ og kompetenceudvikling i botilbud for udviklingshæmmede og sindslidende.Formålet var ”at igangsætte initiativer, der med afsæt i kompetenceudvikling blandt botilbuddenes medarbejdere kan forbedre livsvilkårene for beboere i botilbud, herunder udviklingshæmmede og sindslidende” .Det største af de projekter, der blev tildelt penge, blev lanceret som ”Det ka’ nytte anno 2012”. Projekttitlen kobler tilbage til titlen ”Det ka’ nytte”‐ projekterne, der kørte i perioden 1985‐1991. De skulle forbedre livsvilkårene for de sværest handicappede.”Det ka’ nytte anno 2012” foregår i et tværkommunalt samarbejde mellem de kommuner, der tidligere hørte under Frederiksborg Amt, og der ydes konsulentbistand fra DPU i forhold til planlægning og gennemførelse af projektet. I alt 9 af kommunernes botilbud for voksne udviklingshæmmede deltager.Udviklingshæmmede omtales ofte som én gruppe uanset funktionsniveau. ”Det kan nytte”‐projekterne i perioden 1985-1991 var i første omgang tiltænkt de svageste udviklingshæmmede. Projektet ”Det ka’ nytte anno 2012” inkluderer en bredere målgruppe (f.eks. indenfor autismespektret og bofællesskabsbeboere, der i nogle af døgnets timer er vurderet til at kunne klare sig uden personale).