De fattiges ret: Forhandlinger af socialt medborgerskab som status og praksis i stat og kommune, 1849-1892 - Lottrup Rasmussen, Leonora (AU Library Scholarly Publishing Services, 2020)
Denne afhandling undersøger hvordan det social medborgerskab blev forhandlet fra Grundloven i 1849 til indførelsen af socialreformerne i begyndelsen af 1890’erne. Med et teoretisk og metodisk afsæt i nyere medborgerskabsstudier, undersøger afhandlingen kommunale medborgerskabsforhandlinger i Aarhus og hvordan disse forhandlinger spillede sammen med udformningen af det nationale medborgerskab. Afhandlingen beskæftiger sig både med formaliserede forhandlinger, der foregik i officielle politiske institutioner, og de mindre formaliserede forhandlinger, der var indlejret i den kommunale forvaltning og som foregik mellem giver og modtager af fattighjælp. Afhandlingen giver et indblik i den danske velfærdsstats historie, en grundig indføring i 1800-tallets fattiglovgivning og fattigforsorg og sætter samtidigt ansigt på de mennesker, der søgte om hjælp fra det offentlige. Afhandlingen består af 5 dele: Del 1: Fattigforsorg og medborgerskab. Del 2: Henvendelser til Aarhus Byråd. Del 3: Fattighaver. Del 4: Legater og legatboliger. Del 5: Ekstraordinær hjælp.