Smag som didaktisk element i stx-gymnasiets faglige samspil: Et effektfuldhedsstudie af dansk- og kemiklassers faglige samspil om, med og for smag - Thrane, Casper (AU Library Scholarly Publishing Services, 2022)
Afhandlingen er et empirisk interventionsstudie, som undersøger effektfuldheden af anvendelsen af smag som didaktisk element i stx-gymnasiets faglige samspilsundervisning. Begrebet effektfuldhed dækker i afhandlingen over stx-elevernes bredt definerede udbytte; dvs. tegn på læring samt tegn på faktorer koblet til elevernes læring. Afhandlingens effektfuldhedsundersøgelse rummer en dobbelt optik. Således undersøges elevernes udbytte dels i relation til afhandlingens fremskrivning af en smagsdidaktisk antagelse om undervisning om, med og for smag i stx-gymnasiets faglige samspil, dels i relation til de lærings- og dannelsesmål, som italesættes på forskellige, diskursive niveauer med gymnasiereformen 2017. Effektfuldhedsundersøgelsen er udformet som et mixed methods-interventionsstudie, som gør brug af flere kvantitative og kvalitative metoder til indsamling og analyse af data; herunder elev-concept maps, deltagerobservation, elev-survey, elevfokusgruppeinterview, skriftlige elevprodukter samt styredokumenter. Afhandlingen teoretiske ramme kombinerer sociokulturel læringsteori, kritisk-konstruktiv dannelses- og didaktikteori samt teori om begreberne smag og smagsoplevelse som multisensoriske processer, der involverer den smagendes kemisk-fysiologiske sansninger samt psykisk individuelle og sociale aspekter. Afhandlingens overordnede videnskabsteoretiske ståsted er inspireret af filosofisk hermeneutik.